Κοτόπουλο ψητό της κατσαρόλας

Αυτό το φαγητό μου το έφτιαχνε η μητέρα μου, και ήταν από τα αγαπημένα μου όταν ήμουν μικρός και οπότε το φτιάχνω γυρίζει ο χρόνος πίσω…. έτσι  με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Το μυστικό ίσως είναι οι κυδωνάτες τηγανητές πατάτες που το συνοδεύουν και μελώνουν μέσα στη σάλτσα. Τις περισσότερες φορές το φτιάχνω με κοτόπουλο αλλά μπορεί να γίνει και με μοσχάρι.

Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
χυμό από δύο λεμόνια
2 κρασοπότηρα λευκό κρασάκι
λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη
1 ποτήρι νερό για χύτρα ή 3 για κανονική κατσαρόλα
4-5 μέτριες πατάτες

Πως το μαγειρεύουμε
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κοτόπουλο να ροδίσει πολύ καλά, διαφορετικά θα μας βγει σαν νερόβραστο. Όταν ροδίσει από όλες τις πλευρές ρίχνουμε ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδου να ροδίσουν και αυτές και σβήνουμε με το χυμό από τα 2 λεμόνια και το κρασάκι μας. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη και το νερό.
Στη χύτρα, σκεπάζουμε και βράζουμε το φαγητό 30' για κοτόπουλο, 45' αν είναι μοσχάρι . Σε κανονική κατσαρόλα σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία 1 ώρα για κοτόπουλο, 1μιση ώρα για μοσχάρι.
Τηγανίζουμε πατάτες χονδροκομμένες κυδωνάτες σε  θερμοκρασία δυνατή αλλά έτσι ώστε να σιγοψηθούν μέσα και να ροδίσουν απ' έξω. Βγάζουμε τις πατάτες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα  αφήνοντας για 3-4 λεπτά να πάρουν μερικές βράσεις και να μελώσουν, χωρίς να βάλουμε κουτάλα και να ανακατέψουμε αλλά ανακινούμε την κατσαρόλα, διαφορετικά η πατάτες μας θα διαλυθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου